Turneu internaţional de handbal feminin: Șase echipe de top din Europa participă la "Baia Mare Champions Trophy"

16 July,2014

Turneu internaţional de handbal feminin: Șase echipe de top din Europa participă la

Campioana en-titre a României, HCM Baia Mare, organizează în perioada 15-17 august prima ediție a turneului internațional de handbal "Baia Mare Champions Trophy", la care vor participa șase echipe calificate în ediția 2014-2015 a cupelor europene. Trei dintre echipele invitate vor juca în Liga Campionilor, RK Krim Mercator Ljubljana (Slovenia), FTC Rail Cargo Hungaria Budapesta (Ungaria) şi HCM Baia Mare, iar celelalte trei sunt înscrise în Cupa EHF, Iuventa Michalovce (campioana Slovaciei), Rostov Don și Astrakhanochka Astrakhan (ambele din Rusia).

RK Krim Mercator Ljubljana este echipa cu cel mai bogat palmares dintre participantele la "Baia Mare Champions Trophy". Jucătoarele de la Krim, poreclite de fani "Tigroaicele", au câștigat de 19 ori titlul național și de 21 de ori Cupa Sloveniei, însă performanțele forte din palmares sunt cele două trofee ale Ligii Campionilor, câștigate în 2001 și 2003. Gruparea din Ljubljana este antrenată de Tone Tiselj și a fost plasată recent în prima urnă valorică la tragerea la sorți din grupele Ligii Campionilor, datorită punctajului excelent din ultimele trei sezoane. Krim va juca în luna august, în premieră, în Sala sporturilor "Lascăr Pană" din Baia Mare.

FTC Rail Cargo Hungaria Budapesta este vicecampioana Ungariei, însă are în lot mai multe jucătoare din naționala țării vecine decât Györi Audi ETÓ (câștigătoarea ultimelor două ediții ale Ligii Campionilor). Dintre vedetele echipei le amintim pe Tomori, Szucsánszki, Szamoránszki, Kovacsicz, Zácsik, Vérten, Cifra și Rédei - Sóos. Ferencváros are în lot și trei "straniere": spaniola Nerea Pena - portarul Serbiei, Katarina Tomasević și interul stânga al Germaniei, Laura Steinbach. Performanţe importante din palmaresul echipei FTC Budapesta: 11 titluri de campioană națională, 11 cupe ale Ungariei, câștigătoare de trei ori a Cupei Cupelor (1978, 2011 şi 2012), câștigătoare a Cupei EHF (2006) și finalistă în Liga campionilor (2002).

Rostov Don a ocupat locul 3 în acest an în Super Liga din Rusia și va participa în ediţia 2014-2015 a Cupei EHF. Din această vară clubul are un proiect extrem de îndrăzneț, obiectivul principal fiind câștigarea campionatului. Noul antrenor al echipei va fi danezul Ian Leslie (fost antrenor la Randers). Din lotul pentru sezonul viitor fac parte jucătoare importante din naționala Ucrainei (Managarova, Shimkute, Borshenko, Perederij) la care se adaugă patru handbaliste din naționala Rusiei transferate în această vară: Ilina (Lada Togliatti), Punko (Kuban Krasnodar), Avdekova și Stepanova (ambele de la campioana Dinamo Volgograd). Palmares Rostov Don: trei titluri de campioană, sase cupe ale Rusiei, câștigătoare a Cupei Cupelor în 1990.

Iuventa Michalovce este campioana en-titre a campionatului comun al Cehiei și Slovaciei, însă nu s-a înscris în Liga Campionilor preferând să joace în Cupa EHF pentru a avea un parcurs cât mai lung în cupele europene. După ce a câștigat campionatul Ucrainei în ultimii trei ani cu Karpati Uzhgorod antrenorul Boris Petrovski a acceptat propunerea de a antrena campioana Slovaciei în sezonul următor. Michalovce are în lot numeroase componente ale naționalei de senioare, dar și câteva straniere, cele mai cunoscute fiind: Petróczi (Ungaria, fostul portar de la "U" Cluj), Zykova (Rusia), Marković (Muntenegru), Kiridzić (Croaţia), Gerić (Slovenia) și Trehubova (Ucraina). Iuventa Michalovce a câştigat de șapte ori campionatul național și de cinci ori Cupa Slovaciei.

Astrakhanochka Astrakhan a terminat pe locul cinci în Super Liga din Rusia și va participa în Cupa EHF în sezonul viitor. Pentru că a ratat cucerirea unei medalii în acest an, Astrakhanochka a renunțat la jucătoarele străine în această vară (Jovanović, Knezović, Erić, Lambevska, Tatari) și a schimbat politica de transferări. Astfel, au fost aduse la echipă șase jucătoare din naționala Rusiei: Goncharova (de la Dinamo Volgograd), Gorshenina și surorile gemene Viktoria și Yana Zhilinskayte (Lada Togliatti), Nikitina (Budućnost Podgorica), Klimenko și Vyakhireva (ambele de la Zvezda Zvenigorod).

HCM Baia Mare a câștigat în 2014 primul titlu de campioană națională din istoria clubului, în urma acestei performanțe echipa fiind repartizată în grupele Ligii Campionilor. Jucătoarele antrenate de Costică Buceschi vor evolua din luna octombrie în Grupa D a acestei competiții alături de alte trei campioane naționale: Larvik HK (Norvegia), Metz Handball (Franța) și MKS Selgros Lublin (Polonia). HCM a anunțat deja transferul norvegiencei Camilla Herrem (campioană olimpică, mondială și europeană),dar și a braziliencelor Alexandra Priscila Do Nascimento și Barbara Arenhart (campioane mondiale în 2013). La reunirea lotului din 14 iulie vor fi anunțate și alte jucătoare de top din Europa care vor evolua în viitorul sezon pentru campioana României.

Galerie foto